Objavljeno 12. marta 2019.

Zbog čega je blog važan u poslovanju?

Poslovanje odavno ne predstavlja samo traženje tržišta i ostvarivanje zadatih targeta, koji predstavljaju zaradu. Ono se svojim veliki delom premestilo u sferu marketinga. Različiti su alati kojima se želi dostići što bolja pozicija na Gugl pretraživaču ili privući što veći broj pratilaca na društvenim mrežama. Jedan od njih svakako je blog.

Zašto je važan blog?

Blog je tekst čiji je osnovni zadatak da privuče pažnju vaših potencijalnih klijenata. Bilo da predstavljate nešto od svojih usluga ili proizvoda, bilo da delite korisne savete. Na ovaj način oblikujete vrednosti svoje firme u pitku priču, koja najčešće ima za cilj akciju. Ono što je posebno važno, blogovi služe za komunikaciju sa vašom ciljnom grupom i pišu se na teme koje su usko vezane za vaš interes. Posebno treba istaći da se sajt bolje rangira ukoliko poseduje blog.

Kako napisati dobar blog?

Prvenstveno bi trebalo da znate da je blog vaš alat koji prethodi prodaji ili iznajmljivanju usluga. Dobar blog sadrži niz korisnih informacija, koje će zainteresovati vašu ciljnu grupu. Trebalo bi da ti podaci budu jasni, zanimljivi i originalni.

Često je vrlo dobra opcija da podelite svoje iskustvo sa čitaocima, odnosno da prenesete neki primer iz prakse. Još ukoliko se radi o „toploj ljudskoj priči“, kako mnogi nazivaju teme koje izazivaju emocije, sigurno ćete u velikoj većini ostvariti svoj cilj.

Obavezno vodite računa o pravopisu i gramatici, kao i o tome da vaš tekst bude opremljen fotografijom, infograficima, a ukoliko postoji opcija – i videom. Uvedite ključne reči, koje su važne u vašem poslovanju, kako biste imali veću mogućnost za što bolju poziciju na pretraživaču.

Može li neko da napiše blog umesto mene?

Na ovo pitanje odgovor je – naravno! Danas je bloger praktično postalo zanimanje. Gotovo isto radi i kopirajter (copywritter). Možete ih pronaći pojedinačno, ali i u okviru marketing agencija koje se bave marketingom sadržaja (content marketing). Ključno je da se dostave osnovne informacije i ton kojim želite da se onaj ko piše za vas obraća vašoj ciljnoj publici. Pojasnite mu šta vam je misija, vizija i kako želite da se predstavite.

Može li moj blog da se objavi na drugom sajtu?

Praksa je da se isti sadržaj ne kopira dva puta, odnosno da se ne primenjuje copy-paste, čak ni uz link ka izvoru. Ono što možete da uradite jeste da se posvetite građenju linkova, odnosno linkbildingu. Ovaj posao je najbolje da prepustite profesionalcima, koji će usmeriti vaš sadržaj na sajtove koji su relevantni za vašu temu. Oni će uključiti linkove ka naslovnoj strani vašeg sajta ili određenoj stranici. Cilj je da se onaj koji čita sadržaj nađe na vašem sajtu, tako što će kliknuti link. To odmah utiče na rejting sajta, kao i na njegovu relevantnost., a to je jedna od važnih stavki kada razmatrate uspeh u okviru analitike.

Foto: Pixabay / rawpixel

Podelite sa prijateljima

Šta je crawl budget i kako utiče na rangiranje?

SEO postaje mnogo više od optimizacije ključnih reči i beklinkova. Zapravo, menja se gotovo svake godine, pa je veoma važno biti u toku sa terminologijom. Tako se sve češće pominje crawl [...]

Mikroinfluenseri: marketinška sila budućnosti

SEO postaje mnogo više od optimizacije ključnih reči i beklinkova. Zapravo, menja se gotovo svake godine, pa je veoma važno biti u toku sa terminologijom. Tako se sve češće pominje crawl [...]