Objavljeno 21. juna 2019.

Zašto je veb dizajn značajan za korisničko iskustvo

Prikaz i veb dizajn vašeg sajta od velikog su značaja za korisničko iskustvo i ako ispravno uradite ovaj deo posla to može biti veoma snažan marketinški alat. Evo koje su osobine veb dizajna neophodne za zaista pozitivno korisničko iskustvo:

Veb dizajn i izgled vašeg sajta

Da bi posetilac postati vaš redovan kupac veoma je važno kako vaš sajt izgleda. Prvi utisak koji on odaje može na više načina uticati na uspešnost. Za naslove koristite velike i podebljane fontove, ali uvek one lako čitljive.

Zatim, koristite infografike i fotografije koje mogu privući pažnju posetilaca. Veb sajt sa zanimljivim vizuelnim prikazima veoma dobro prolazi. Dizajn sajta mora biti takav da je dostupan na svim uređajima i danas je nedopustivo da ovo ne bude slučaj.

Jednostavan veb dizajn i sadržaj

Možda vam je primamljivo da koristite komplikovane i stručne reči kako biste zvučali profesionalnije, ali ne pravite ovu grešku jer ćete tako izgubiti klijente. Umesto toga potrudite se da sadržaj na sajtu bude jednostavan i lako razumljiv za vaše posetioce. To će povećati šansu da steknu poverenje u vas.

Jednostavnost se odnosi i na druge stvari, a ne samo na sadržaj. Takođe vam je potreban i što jednostavniji veb dizajn, te se potrudite da izbacite suvišne detalje koji odvraćaju pažnju.

Joša jedan način da pojednostavite stvari jeste da pružite posetiocima one informacije po koje su došli. Ovo će im pružiti korisničko iskustvo bez ikakvih poteškoća, što će uticati na to da požele da se vrate na vaš sajt.

Neka sve bude jasno i precizno

Da bi vaš sajt bio što jasniji i intuitivniji, morate voditi računa i o detaljima. Recimo, vaš padajući meni treba da sadrži sve kategorije i potkategorije za lako snalaženje posetioca. Takođe, bitno je da postoji i navigacija koja će sprečiti da se korisnik izgubi u sadržaju i to treba da bude dostupno jednostavnim klikom na link.

Brzina učitavanja stranica

Nijedan posetilac sajta ne voli sporo učitavanje stranica i to može biti razlog što je on napustio vaš sajt. Razlog je jednostavan: internet je preplavljen informacijama, pa ako je ne možete pronaći na jednom mestu, jednostavno ćete se prebaciti na drugo. U suštini, da biste bili u igri, vaš sajt treba da poseduje munjevitu brzinu. Dakle, nije dozvoljeno da učitavanje stranice traje duže od 2 do 3 sekunde. Brzina sajta nije važna samo posetiocima, već i Guglu. Kada Gugl bira rezultate pretrage, jednu od glavnih uloga ima brzina sajta.

Da bi vaš sajt bio što brži, trebali biste da izbegavate velike fotografije. Jednostavno, smanjite njihovu veličinu i birajte JPEG format visoke rezolucije. Takođe, izbegavajte muziku ili automatsku reprodukciju videa. Oni troše previše podataka i skreću pažnju posetilaca.

Konverzije na sajtu

Možemo se složiti oko toga da je krajnji cilj svakog poslovnog sajta povećanje prodaje. Da biste posetioce pretvorili u kupce ili korisnike, morate imati na umu neke osnovne korake.

Istaknite atraktivnim bojama dugmiće za poziv na akciju. Izbegavajte prenatrpani dizajn sa neurednom pozadinom, već umesto toga birajte moderan, atraktivan i jednostavni dizajn koji će privući veći broj korisnika.

Profesionalizam

Tačno je da izgled utiče na formiranje prvog utiska, ali profesionalizam omogućava da taj utisak duže traje. Posetioci vašeg sajta trebaju da imaju osećaj da su se susreli sa pouzdanom firmom. U tome vam može pomoći da na sajtu imate slike osoblja, predstavljenu viziju i misiju vaše kompanije, ali i recenzije zadovoljnih korisnika.

Podelite sa prijateljima