Objavljeno 6. avgusta 2018.

You Tube SEO – Kako da video bude vidljiviji na You Tube sajtu

Optimizacija videa ili You Tube SEO omogućava dobrom sadržaju da ostvari veću vidljivost u odnosu na druge iste sadržaje, i to ne samo na Guglu, nego i na drugim pretraživačima. Video nema premca, kada je reč o „pričanju priče“ i samo će mu rasti popularnost, kako se tehnologije budu dalje razvijale. Ono sa čim se suočavaju kreatori ovakvih sadržaja je – konkurencija.

Postoje osnovni i napredni trikovi, koji će vam pomoći u ovoj borbi.

You Tube SEO – osnove

Postoji dobar razlog zbog čega You Tube od nas zahteva da ručno unesemo neke podatke, kao što su naslov, opis ili ključne reči. Njihova svrha je da omoguće lakšu pretragu. Sve njih trebalo bi iskoristiti.

Naslov – Fokusirajte se na ključne reči, koje ćete uklopiti u sažeto predstavljanje onoga što video prikazuje. Na raspolaganju vam je od 65 do 70 karaktera, uključujući razmake. Povedite računa o ovome, jer je naslov prvo što publika vidi.

Opis – Kvalitetan opis trebalo bi takođe da sadrži ključne reči, u tekstu koji će reći više nego naslov, ali neće biti predugačak. Dajte do znanja onome ko pretražuje, da je na pravom mestu. Uključite link, ukoliko imate sajt. Preporuka je da to budu dve veze – jedna na kraju prve rečenice i jedna na kraju poslednje. Biće dovoljne tri rečenice, odnosno 300 karaktera, uz razmake.

Tagovi – Ključne reči pomažu u klasifikovanju sadržaja i njegovog boljeg razumevanja. Zbog toga koristite samo one koje su relevantne za vaš sadržaj.

Prikaz videa (Thumbnail) – Prilično je jednostavno – odaberite prikaz koji mami i koji će privući pažnju!

Plejlista – Koristite je kako biste proširili doseg i vidljivost svojih video snimaka. Tokom uređivanja videa, možete ga odmah dodati u listu koju želite.

Prevod – You Tube pruža mogućnost da sadržaj prevedete na druge jezike. To je posebno korisno kada vam je cilj internacionalna publika. Takođe, imate opciju da izaberete originalni jezik.

8 moćnih razloga zašto je video važan u onlajn marketingu

You Tube SEO – napredni nivo

Postoji nekoliko opcija za napredno uređivanje videa:

Komentari – Ukoliko odlučite da onemogućite komentarisanje svog videa, to će vam naneti mnogo štete. Razlog je taj što komentari signaliziraju da je sadržaj relevantan i kvalitetan.

Pravo distribucije – Ukoliko dozvolite ugradnju koda sa vašeg videa na druge sajtove, omogućićete da se on više deli. Pretplata vam je takođe saveznik, jer obaveštavajući pretplatnike o novom sadržaju, imate veću mogućnost da budete vidljivi. Ono što ne treba da otkačite kao aktivno je „Community Contributions“, pošto nije preporučljivo da vam se publika meša u sadržaj.

Ograničenje starosne dobi – Video ne bi trebalo da ima ovakva ograničenja, osim ukoliko se radi o eksplicitnom sadržaju, kao što su nasilje, uznemirujuć sadržaj, nelegalne aktivnosti. Kada je ovo ograničenje aktivno, korisnici moraju da imaju više od 18 godina i da budu ulogovani na You Tube.

Kategorija – Postoji 15 različitih kategorija, koji pomažu You Tube-u da preporuči video, u odnosu na sadržaj. Ukoliko ne možete da ga svrstate u neku od grupa, preporuka je da koristite „Entertainment“.

Video statistika – Iako nema uticaj na vidljivost sadržaja, možete je omogućiti, kako bi korisnici imali uvid.

Dodatna You Tube optimizacija

Šta bi još bila You Tube SEO preporuka, odnosno šta bi svaki video trebalo da ima?

CTA  – Jasnan poziv na akciju (Call to action). Omogućite publici korake i nakon što odgledaju video, kako bi naučili više o sadržaju koji je snimljen, kako bi posetili vaš sajt ili stranicu, kako bi postali referenti posetioci You Tube-a.

Nemojte da se precenite – You Tube je mesto gde ne bi trebalo da se fokusirate na prodaju, nego mesto koje će pomoći ljudima u informisanju, obrazovanju i koje će ih inspirisati.

Prekucajte sadržaj – Video sadržaj pretočen u tekst će pomoći da ga pretraživači i korisnici bolje razumeju.

Podelite sadržaj – Kako biste proširili priču, sadržaj bi trebalo da promovišete na društvenim mrežama, u relevantnim grupama i na forumima. U ovu svrhu koristite i plaćene promocije.

Za kraj je važno reći da ćete postoje signali koji će vam reći koliko je vaš sadržaj vidljiv: koliko dugo se posetioci zadržavaju na video materijalu, koliko imate pretplatnika (subscribers), kakvo je angažovanje (lajk, dislajk, komentari).

Izvor: Search engine journal

Foto: Pixabay / Geralt

Podelite sa prijateljima

Content marketing trendovi koji su neizostavni

Dobra vest od prošle godine je činjenica da je više od 60% B2B tržišta potvrdilo da su strategije koje se koriste za content marketing, odnosno Saznajte više

Apatinske ribarske večeri iz ugla Unija video produkcije

Dobra vest od prošle godine je činjenica da je više od 60% B2B tržišta potvrdilo da su strategije koje se koriste za content marketing, odnosno Saznajte više