Objavljeno 7. juna 2018.

Video marketing – nekoliko kadrova od organske vidljivosti

Pojam „content marketing“, odnosno marketing sadržaja, fokusira se na pronalaženje i privlačenje kupaca. On podrazumeva različite taktike i metode kako doći do cilja, a da se ne prekida tok konzumacije sadržaja („interruption marketing“). Dakle reklame u sred zanimljive scene u filmu? Ne, nikako!

Kao rešenje pojavio se „native advertising“, odnosno nativno oglašavanje koje rešava ove probleme. Ono nudi efikasnije oglašavanje u skladu sa potrebama pojedinca. To su PR tekstovi, u kojima se u sklopu rešenja određenog problema ili predloga za letovanje, na primer, nudi i određeni sadržaj koji želimo da promovišemo. U ovom segmentu, pažnja se sve više poklanja videu, koji je važan faktor u rangiranju na pretraživačima.

Pravilno optimizovan video utiče na rangiranje na Guglu

Ovakav sadržaj je postao neverovatno važan u poslovanju, posebno u B2B odnosu. Kompanije koje imaju strategije video marketinga predstavljene su kao one koje imaju više potencijala, koje mogu da zarade više, ali i da utiču na svest ljudi o njihovom brendu, piše SEO influeser Nejt Dejm (Nate Dame) za Marketo. Fejsbuk (Facebook), Tviter (Twitter)i Jutjub (You Tube) su idealna mesta za privlačenje pažnje na video, ali on bi trebalo da bude i deo vašeg sajta. Zašto? Zato što pravilno optimizovan može da vam donese organski saobraćaj.

Četiri SEO trika za optimizaciju videa

Gugl rangira video slično kao fotografiju i tekst. Dakle, važno je ispuniti slične zahteve – kvalitet sadržaja (od toga će zavisiti koliko će se oni koji gledaju zadržati na vašem videu, što je takođe signal za pretraživač) i broj povratnih linkova (backlink). Dejm predlaže četiri načina kako da optimizujete ovaj sadržaj, tako da se on pojavi u pretragama i da vam donese više klikova na sajt, pa samim tim i veću vidljivost.

  1. Prekucajte sadržaj videa – ovo zadovoljava i one konzumente koji vole video, kao i one koji više pažnje posvećuju pisanom sadržaju. Takođe, na ovaj način su veće šanse da će se sadržaj pojaviti na prvoj strani pretraživača. Ukoliko je sadržaj suviše dug, možete da opišete samo ono najvažnije. Ne zaboravite na ključne reči!
  2. Optimizujte meta podatke – obratite pažnju na naziv materijala, kao i na sam opis. Učinite da bude primamljiv za klik. Budite relevantni i uključite ključne reči. Neka naziv bude maksimalno 55 karaktera, a opis 155. Prikaz koji se pojavljuje dok video nije uključen (Thumbnail) neka bude u skladu sa temom i onaj koji je najlepše predstavlja.
  3. Koristite šemu – Gugl očekuje određene podatke od vas, kao što su opis, trajanje, datum unosa i slično, a kako bi šema trebalo da izgleda možete da saznate u Gugl vodiču za video.
  4. Kreirajte mapu sajta (sitemap) – ona predstavlja listu stranica vašeg sajta i detaljno objašnjava njihovu sadržinu. Pretraživači na osnovu nje lako dobijaju signal kada plasirate novi sadržaj. Možete da napravite i odvojenu mapu za video sadržaj, a više o tome na sitemap vodiču.

Foto: Pixabay / StockSnap

Podelite sa prijateljima

PR tekst između etike i interesa

Nema potrebe mnogo govoriti o virtuelnom prostranstvu, njegovoj beskonačnosti i količini informacija koja ne može ni da se zamisli, a još manje izmeri. Svake milisekunde novi

Onlajn oglašavanje: Baneri - za i protiv

Nema potrebe mnogo govoriti o virtuelnom prostranstvu, njegovoj beskonačnosti i količini informacija koja ne može ni da se zamisli, a još manje izmeri. Svake milisekunde novi