Objavljeno 21. maja 2018.

Trikovi za efektno pisanje gostujućih članaka

Pisanje gostujućih članaka (guest posting) jedna je od tehnika kojom možete da povećate vidljivost svog sajta, da obezbedite veći saobraćaj, odnosno više klikova ka vašoj stranici, te da se na taj način bolje pozicionirate na Guglu (Google). Naime, ova tehika podrazumeva da za nekog drugog napišete tekst i objavite na datom sajtu, ali uz potpis, koji će podrazumevati link ka vašem vebu. Dakle, vi ste poznavalac neke oblasti i sa tom temom gostujete na nekom blogu, sa kojim ste dogovorili objavljivanje linka.

Više o linkbilding strategijama pročitajte u našem tekstu: Linkbilding – posao koji je težak, ali koji vredi

Tri tehnike za efektno pisanje gostujućih članaka

Međutim, tokom poslednjih godinu i po dana, pisanje gostujućih članaka steklo je lošu reputaciju i više nije poželjno, piše SEJ. Razlog je često spamovanje, kao i nizak kvalitet. Međutim, prednosti koje ono donosi nikako se ne treba odreći.

Dobra Google praksa

Postoji nekoliko karakteristika, koje treba poštovati u skladu sa dobrom Gugl praksom:

 • izbegavanje preteranog korišćenja ključnih reči, posebno kada vezujemo link za reč (anchor text);
 • sadržaj treba da bude autentičan, napisan od strane stručnjaka;
 • izbegavanje površnosti i ponavljanja tekstova;
 • bez preterivanja sa brojem linkova.

Prednosti gostujućeg pisanje 

Kad god Gugl upozori na korišćenje neke taktiku u digitalnom marketingu, to možete da shvatite kao priliku, koja će doneti rezultat. Naime, Gugl na ovaj način „plaši“ ljude, pa mnogi odustaju, kao što je slučaj sa gostujućim pisanjem. Ali, ukoliko se poštuju pravila, prednosti su višestruke:

 • profesionalna vidljivost, brendiranje i kredibilitet;
 • povezivanje srodnih i relevantnih sadržaja za lako otkrivanje;
 • biznis, brend i usluge koje su vidljive nišama unutar neke oblasti;
 • upravljanje reputacijom i PR delovanje;
 • SEO kroz pominjanja, građenje linkova i autoriteta sajta;
 • aktivno prisustvo u zajednici.

Tri načina na koji ćete osvežiti tehniku pisanja gostujućih tekstova

Ukoliko ste dovoljno hrabri i zainteresovani da istrajete sa tehnikom pisanja gostujućih tekstova, pratite ova tri saveta, kako biste osvežili pristup pisanju.

 • Postavite jasne ciljeve i u skladu sa njima delujte: da li želite da vaš domen ima bolji rejting ili da ostvarite veći saobraćaj na stranici? Da li želite da poboljšate SEO karakteristike ili da privučete veću pažnju na društvenim mrežama? Da li želite da izgradite kredibilitet brendu?
 • Kreirajte listu sajtova na kojima želite da objavite sadržaj: jednostavnije rečeno – ne pišite za sve i za svakoga. Tako ćete biti preplavljeni, a nećete proširiti svoje vidike. Birajte na osnovu toga šta želite da postignete svojim tekstom i uvek „negujte“ ono što pišete – budite precizni i proverite svoj izraz. Odlučite se za sajtove koje i sami volite da čitate, koji su u skladu sa vašim stilom pisanja,  koji imaju autoritet, koji su često citirani ili im se predviđa svetla budućnost. Sajtove koji imaju autoritet ćete prepoznati po tome što imaju malo reklama, ali puno različitog sadržaja, izuzetno poštovanje gramatičkih pravila, a takođe i dobre rezultate kada je reč o društvenim mrežama.
 • Fokusirajte se na kvalitet: pišite o onome što je vaša strast, istražujte, izgradite sopstveni stil pisanja. Bavite se intervjuima. Budite oprezni sa trendovima. Potražite povratnu reakciju. Ispričajte priču iz sopstvenog iskustva.

Foto: Pixabay / StartupStockPhotos 

 

 

 

 

Podelite sa prijateljima

Linkbilding - posao koji je težak, ali koji vredi

Kako najlakše objasniti linkbilding (linkbuilding)? Kao nerazdvojivi par. Jedno bez drugog ne mogu, pa čak i - ne postoje. Ono predstavlja neodvojivi odnos između linkova i Gugla, a sve u svrhu [...]

PR tekst između etike i interesa

Kako najlakše objasniti linkbilding (linkbuilding)? Kao nerazdvojivi par. Jedno bez drugog ne mogu, pa čak i - ne postoje. Ono predstavlja neodvojivi odnos između linkova i Gugla, a sve u svrhu [...]