Objavljeno 24. februara 2020.

Šta je PR (Personal Relations) ili odnosi sa javnošću i koji je njegov značaj?

PR se može definisati kao obraćanje široj javnosti radi predstavljanja neke kompanije, brenda ili pojedinca. To podrazumeva kreiranje sadržaja i izgradnju odnosa sa medijima, pisanje saopštenja za javnost, pojavljivanje u medijima ili na događajima, ali i rešavanje kriznih ili potencijalno kriznih situacija. Pored ovoga, odnosi sa javnošću podrazumevaju i brojne dodatne aktivnosti, posebno u eri interneta kada je neophodno biti prisutan i online, preko sajtova, društvenih mreža i blogova.

PR se prepliće sa marketingom kada su aktivnosti koje obuhvata u pitanju. On je podjednako važan kao i marketing, pa bi svaka kompanija trebala da ulaže resurse u odnose sa javnošću.

Značaj PR-a je veliki, a ulaganje resursa daje rezultate u vidu lojalnosti potrošača prema brendu, kompaniji, pojedincu. Zahvaljujući PR-u potrošači brzo zavole neki brend, što znači da postaju kupci proizvoda ili korisnici usluge.

Ukratko, dobro osmišljene PR aktivnosti su od ključnog značaja za brendiranje, jer uz pomoć njih kreirate željenu sliku o brendu koju predstavljate javnosti.

U čemu se PR razlikuje od content marketinga?

Odnosi sa javnošću se grade plasiranjem sadržaja kroz različite kanale i medije. PR sadržaj je kreiran za medije, a kroz medije se oblikuje za publiku. Sa druge strane, content marketing je plasiranje sadržaja koji je namenjen i kreiran direktno za publiku.

To u praksi znači da će PR stručnjak da se fokusira na pronalazak odgovarajućeg medija koji će potom na pravi način prezentovati saopštenje ili objaviti vest o kompaniji.

Content marketing stručnjak će kreirati sadržaj za korisnike, a cilj je da taj sadržaj bude dovoljno interesantan za deljenje, pa se onda vest širi od korisnika do korisnika.

Šta treba da znate kako biste sastavili dobro PR saopštenje?

Informativnost

PR saopštenja imaju više formalan ton i podsećaju na novinarski stil pisanja. Neophodno je da u saopštenju naglasite najbitnije informacije i da date tačne podatke.

Sažetost

Saopštenja treba da budu kratka i sažeta, morate biti jasni i ukazati na konkretne stvari. Izbegavajte ustaljene fraze i sleng.

Plasiranje

Ako je saopštenje namenjeno korisnicima na internetu, fokusirajte se na ključne reči. Vaše PR saopštenje treba da bude optimizovano za pretraživače, a može sadržati i nekoliko linkova. Ipak, ne preterujte sa linkovima, jer želite da fokus ostane na informacijama koje pružate, a ne na sadržaj koji se nalazi na drugim stranicama.

Ukoliko kao kompanija ili pojedinac ulažete resurse u marketing, potrebno je da to uradite i za odnose za javnošću. Kompleksnost ovog zadatka je velika, ali kada savladate osnovne stvari, rezultat će biti jačanje brenda i kreiranje željene slike javnosti.

Podelite sa prijateljima

Mini vodič za oglašavanje na internetu

Oglašavanje na internetu je deo digitalnog marketinga i skoro neizostavna stavka u online marketing strategijama. Ako želite da oglašavate svoj biznis na internetu, imate pregršt opcija, ali je neophodno da započnete na pravi način. Dobrim [...]

Video produkcija i promocija video prezentacija

Oglašavanje na internetu je deo digitalnog marketinga i skoro neizostavna stavka u online marketing strategijama. Ako želite da oglašavate svoj biznis na internetu, imate pregršt opcija, ali je neophodno da započnete na pravi način. Dobrim [...]