Objavljeno 22. februara 2019.

Šta je crawl budget i kako utiče na rangiranje?

SEO postaje mnogo više od optimizacije ključnih reči i beklinkova. Zapravo, menja se gotovo svake godine, pa je veoma važno biti u toku sa terminologijom. Tako se sve češće pominje crawl budgetCrawling predstavlja pretraživanje sajta, praćenje putanje, koju obavljaju Guglovi programi, poznatiji kao „pauci“. Crawl budget je nastao na osnovu dva faktora – stope i potražnje i na osnovu njih predstavlja broj linkova ili stranica, koje robot može ili želi da pretraži na sajtu.

Šta utiče na crawl budget?

Da bi robot pretražio što više stranica, potrebno je ukloniti sve linkove (URL), koji imaju malu vrednost. Nije poželjan ni sadržaj, koji je zastareo, pa je potrebno da s vremena na vreme unosite nov. Koristite originalan sadržaj, jer duplikati mogu loše da se odraze i da unište sajt. Pravu propast mogu da naprave i duplirani meta i tagovi naslova. Bolje da ih nemate, nego da su duplirani. Niko ne voli da se sajt sporo učitava. Zbog toga bi trebalo da ga optimizujete i za desktop i za mobilni pregled.

Na osnovu prethodno rečenog, crawl budget ćete povećati ako svojim korisnicima dostavljate nov i svež sadržaj; ako je vreme odgovora vaših stranica kratko, odnosno ako se brzo otvaraju, pre svega.

Kako da proverite crawl budget?

U ovu svrhu možete da koristite besplatan alat – Google Search Console. Ovde ćete na jednostavan način proveriti status. Ujedno možete da proverite i greške na serveru, kao i u praćenju. Na osnovu toga možete da optimizujete sajt, kako biste povećali budžet. Ukoliko ga ostavite na niskom nivou, mnoge od stranica verovatno nikada neće biti rangirane na Guglu. Zbog toga vodite računa da bar sve stranice koje su vam važne budu pretražene od strane robota. Naravno, visok budžet ne mora nužno da znači i visoko rangiranje – kvalitet i potražnja su ipak na prvom mestu.

Izvor: Hackernoon

Foto: Pixabay / geralt

Podelite sa prijateljima

5 važnih SEO faktora u 2019.

Prošla, 2018. godina donela je dramatične promene u rangiranju sajtova. Tako, na primer, stranice sa najviše linkova nisu uvek bile najbolje rangirane.

Zbog čega je blog važan u poslovanju?

Prošla, 2018. godina donela je dramatične promene u rangiranju sajtova. Tako, na primer, stranice sa najviše linkova nisu uvek bile najbolje rangirane.