Objavljeno 2. jula 2018.

Prirodno oglašavanje (native advertising) NIJE prikriveno oglašavanje

Pisanje tekstova koji sadrže promociju, već su bili naša tema u blogu PR tekst između etike i interesa, ali se stvorila potreba za otvaranjem još jedne diskusije – da li su prirodno i prikriveno oglašavanje jedno te isto? Naime, ova nedoumica još uvek muči mnoge, pa bi trebalo da je otklonimo!

Prirodno oglašavanje

Prirodno oglašavanje ili native advertising predstavlja promociju nekog brenda, proizvoda, destinacije kroz tekst, zasnovano najčešće na iskustvu korisnika. Ono je jasno definisano kao oglas, uklopljen u priču, koja nudi širi kontekst. Ogleda se u naznakama „sponzorisano“, „promovisano“, „plaćeno“ i slično. Dakle, sve je transparentno. Poenta je da oglas bude manje nametljiv, odnosno da se privuče pažnja potencijalnog kupca ili klijenta. Na primer, predstavlja se konkretan proizvod za negu kože nakon sunčanja, a tema je priprema kose i kože za boravak na plaži.

Postoji zatvoreni tip ovog oglašavanja – na društvenim mrežama (promocije na Tviteru ili Fejsbuku, na primer) i otvoreni tip – koji može da bude automatizovan i da se isti sadržaj plasiran na nekoliko različitih platformi, najčešće pomoću namenskih softvera.

Prikriveno oglašavanje je zabranjeno

Prikriveno oglađavanje ili product placement „jeste predstavljanje robe, usluge, poslovnog imena, žiga ili druge oznake, odnosno aktivnosti fizičkog ili pravnog lica koje se bavi proizvodnjom roba ili pružanjem usluga, sa namerom da to predstavljanje ima svrhu oglašavanja i da može da dovede javnost u zabludu u pogledu njegove stvarne prirode, s tim da se smatra da namera naročito postoji, ako se obavlja uz novčanu ili drugu naknadu„. Ova definicijaa stoji u Članu 12 Zakona o oglašavanju, kojim se zabranjuje.

Naime, prikriveno oglašavanje je često u filmovima. Na primer, u filmu o Džejmsu Bondu iz 2015. godine „Spektar“, ovaj agent pije Hajneken pivo. Kompanija je za ovu reklamu platila 45 miliona dolara! Keri iz serije „Seks i grad“ vrlo često pominje brend „Manolo Blahnik“ – tačnije, u 16 epizoda. Tom Kruz je sigurno zaslužan za veliku popularnost“Ray Ban“ naočara, koje su se pojavile u filmu „Rizičan posao“ 1983. godine. Isto je bilo i u „Top ganu“, kada je ovaj brend za 40% prodao više naočara.

Međutim, 2009. godine u SAD je po prvi put izrečena kazna za nedozvoljeno oglašavanje od 11.000 dolara, jer bloger nije naveo u kakvoj je vezi sa brendom koji predsatvlja, odnosno da li se radi o besplatnom poklonu ili plaćenom predstavljanju. Prema našem zakonu i Članu 13: „Ako se oglasna poruka pojavljuje zajedno sa drugim informacijama koje nemaju oglasnu prirodu, oglasna poruka mora biti jasno označena oznakom prepoznatljivosti. Oznaka prepoznatljivosti jeste grafička, vizuelna, odnosno audio oznaka koja u zavisnosti od načina oglašavanja označava svojstvo određene poruke kao oglasne poruke (npr. „plaćen prostor“, „oglasna poruka“, i sl.). Primenom oznake prepoznatljivosti se isključuje prikriveno oglašavanje u konkretnoj situaciji“.

Dakle, da utvrdimo – prirodno oglašavanje nije prikriveno oglašavanje, ono je poželjno kao dobra praksa, ali jasno naznačeno, dok je prikriveno oglašavanje nedozvoljeno!

Foto: Flickr / community Creative Studio

Podelite sa prijateljima

Novi Unija projekat - Barcino Tours

Sa zadovoljstvom vam predstavljamo novi projekat u saradnji sa poznatom turističkom agencijom Barcino Tours, koja posluje još od 2003. godine. Ovo je jedna [...]

Video produkcija - 55. Ribarske večeri u Apatinu

Sa zadovoljstvom vam predstavljamo novi projekat u saradnji sa poznatom turističkom agencijom Barcino Tours, koja posluje još od 2003. godine. Ovo je jedna [...]