Objavljeno 28. maja 2018.

PR tekst između etike i interesa

Nema potrebe mnogo govoriti o virtuelnom prostranstvu, njegovoj beskonačnosti i količini informacija koja ne može ni da se zamisli, a još manje izmeri. Svake milisekunde novi sadžaj se plasira, bilo da su u pitanju reči, fotografije, video materijal. Konkurencija je samim tim ogromna, izdeljena na kontinente, države, gradove, profesije, ljude. Gde je tu etika, a gde interes, najbolje prikazuje odnos prema pisanom sadržaju, odnosno PR tekst, u kome se promoviše neko drugi ili nešto drugo.

PR tekst – Da linkujem ovo ili ne?

Link je u današnjem vremenu zapravo potvrda verodostojnosti neke priče. Njim želimo da ukažemo na određenu osobu, njene ideje i znanja, kao i na uslugu, ponudu, inovaciju. Međutim, u sukobu etike i interesa, uvek se postavlja pitanje: „Da linkujem ovo ili ne?“ Zašto? Zato što je oštra borba za klik, otela mnoge principe. „Možeš da pišeš PR tekst o nekom, ali nemoj da stavljaš link ka sajtu, to je reklama“, često će reći influenseri ili urednici na internetu. Etički, mi umanjujemo nečiji značaj, sakrivajući plod nečijeg rada i mogućnost da se mnogo više sazna o tome. Sa druge strane, sfera interesa govori nam da je poslovanje u kome nema naplate – neisplativo.

Linkbuilding – posao koji je težak, ali koji vredi

Šta je „čist“ PR tekst?

Plaćeni tekstovi su oni za koje smo dobili novac, da bismo nekoga, ali češće nešto, predstavili u najboljem svetlu. Od preporuka da se poseti neka lokacija, do promovisanja uspeha, kao i brenda. Koliko ćemo se posvetiti toj promociji, direktno je merljivo uloženim novcem. O etici se ovde može govoriti malo, a mnogo više o interesu. Možda se nama uopšte ne dopada ono o čemu pišemo, ali, posao je posao i treba ga uraditi tako da klijent bude zadovoljan. Efekat ka ciljnoj grupi je vodilja.

Ipak, ono o čemu bi svakako trebalo voditi računa kada se piše PR tekst jeste da se to što promovišemo ne kosi sa moralom i zakonima. Nekada je skriveni PR bio češća pojava od direktnog, jer su se pod jasnim promovisanjem prikazivale reklame. Danas takvog metoda gotovo da i nema, pa ispod teksta možete da pročitate „Plaćeno“. Kao „zakupljen termin“ u televizijskom programu. O tome da se ovde podrazumevaju linkovi ne treba ni govoriti, zar ne?

Baner i PR tekst  kao alati za oglašavanje – reklama i klik više

Šta ne bi trebalo da naplatimo?

Tamo gde prestaje interes, počinje ljudskost. I upravo ovde se krije odgovor na pitanje šta bi trebalo da objavimo bez naknade, uz navođenje linkova. To su prvenstveno različiti apeli za pomoć, humanitarne akcije, događaji koji pozivaju da okupljanje kako bi de rešio određeni problem. Medijski prostor veoma je bitan kada je neko bolestan, kada je stradalo neko mesto u poplavama, kada je potrebno organizovati neku akciju. Etički bi apsolutno neispravno bilo ne pomoći na način na koji možemo, rečju, ako nam se neko obratio za pomoć. Često ovakvi pozivi uključuju sajtove, FB stranice i druge profile. Obavezno ih treba navesti, kako bi ljudi mogli da se informišu i da budu u toku i nakon naše objave. Naš doprinos je širenje ideje i pružanje podrške, a jedini interes je – rešenje problema.

Foto: Pixabay / JanBaby

Podelite sa prijateljima

Linkbilding - posao koji je težak, ali koji vredi

Kako najlakše objasniti linkbilding (linkbuilding)? Kao nerazdvojivi par. Jedno bez drugog ne mogu, pa čak i - ne postoje. Ono predstavlja neodvojivi odnos između linkova i Gugla, a sve u svrhu [...]

Video marketing - nekoliko kadrova od organske vidljivosti

Kako najlakše objasniti linkbilding (linkbuilding)? Kao nerazdvojivi par. Jedno bez drugog ne mogu, pa čak i - ne postoje. Ono predstavlja neodvojivi odnos između linkova i Gugla, a sve u svrhu [...]