Objavljeno 13. juna 2018.

Optimizacija fotografije – slika govori 1000 reči

Optimizacija fotografije sačinjena je od dva osnovna elementa – odgovarajuće dimenzije i prilagođavanja pretraživaču. Ona je neprocenjiva ukoliko želite da prodate nešto, a posebno kada je reč o prodavnicama na internetu. Naravno, u jeku sezone letovanja, loša fotografija sa lošim ključnim elementima sigurno vam neće dovesti goste u smeštaj. Logika je ista i za sve drugo što nudite.

Opis jednostavnim jezikom

Imenovanje fotografije je veoma važno, a poželjno je da ono bude opisno. Potrebno je koristiti ključne reči. Dakle, nikako DCMIMAGE10.jpg, nego dvokrevetni-apartman-herceg-novi. Razmišljajte šta korisnici guglaju. Ne koristite stručne nazive, strane reči i slično, nego oblikujte naziv jezikom kojim inače govorite.

Ključne reči – manje je više

Alt tag

Alt tag ili alternativni tekst je deo HTML, koji se pojavljuje kada pretraživač iz nekog razloga ne može da učita fotografiju. Takođe, on se prikazuje kada se kursorom pređe preko fotografije. Potrebno je da sadrži ključne reči takođe. Na primer, alt=“dvokrevetni apartmani herceg novi“. Upisivanje alt tagova izuzetno poboljšava poziciju fotografije na pretraživaču.

Odaberite dimenzije, kao i ugao fotografisanja, mudro

Nemojte dozvoliti da fotografije budu suviše velikih dimenzija, jer gotovo 50% kupaca ne želi da čeka ni tri sekunde da se fotografija učita. Radije stavite manju fotografiju na sajt i omogućite opciju za prikaz veće fotografije. Nije vam u cilju da se povećava vreme učitavanja stranice. Amazon je došao do zaključka da bi bili u minusu 1.6 miliona dolara godišnje, kada bi usporili samo jednu sekundu! Najbolji prijatelj u ovom poslu je Adobe Photoshop i opcija „Save for Web“:

Quality: 70
File format:  JPEG
Optimization: Optimized
Color: Convert to sRBG
Downsizing and sharpening: W: and H:
Expected file size:  136.7K

Od koristi su i Photoshop Express, PicMonkey, PIXLR, Canva, GIMP.

Kada je reč o uglovima fotografisanja, oni se prvenstveno odnose na proizvod. Na primer, ukoliko prodajete auto, fotografisaćete ga spolja, iznutra, farove, kontrolnu tablu i slično. Isto možete da činite i sa smeštajem – fotografišite prostorije, detalje, funkcionalnost, sve što će privući potencijalnog gosta. Naravno, ovo je pravilo i za sve drugo što postavljate na internet, a u cilju reklame ili predstavljanja.

Optimizujte istaknute fotografije

Ukoliko postoje istaknute fotografije, kao one u kategorijama, na primer, potrebno je da budu što je manje moguće. Kvalitet čak možete ostaviti po strani. Koristite alt tagove, ali se trudite da ne budu isti kao na većim fotografijama. Na primer, smeštaj crna gora. Ne želite da Gugl indeksira manju fotografiju, umesto veće. Ovde čak možete i da izostavite alt tagove.

Mape fotografija

Mape vam mogu pomoći da fotografija bude „primećena“ od strane Gugla. Ovaj pretraživač čak ima i svoj vodič, odnosno Google Image Publishing Guidelines koji u tome može pomoći. Mape ne garantuju da će fotografija biti indeksirana, ali su veliki korak unapred. Search Console je takođe važan deo ove priče.

Izvor: Shopify

Foto: Piaxabay / Simon

Podelite sa prijateljima

Video marketing - nekoliko kadrova od organske vidljivosti

Pojam „content marketing“, odnosno marketing sadržaja, fokusira se na pronalaženje i privlačenje kupaca. On podrazumeva različite taktike i metode kako doći do cilja, a da se ne prekida tok konzumacije sadržaja ("interruption [...]

Onlajn oglašavanje: Baneri - za i protiv

Pojam „content marketing“, odnosno marketing sadržaja, fokusira se na pronalaženje i privlačenje kupaca. On podrazumeva različite taktike i metode kako doći do cilja, a da se ne prekida tok konzumacije sadržaja ("interruption [...]