Objavljeno 20. septembra 2019.

Online prodavnica – Koji su benefiti za vaš biznis

Već ste razvili svoj biznis, imate široku ponudu proizvoda ili usluga, a još uvek se niste sigurni da li vam je potrebna online prodavnica? Iako je fizička prodavnica i dalje veoma aktuelna i ima svoje određene prednosti, online prodavnica zaista postaje osnovna potreba svakog biznisa.

Ukoliko niste sasvim sigurni koje su konkretne prednosti online prodavnice u odnosu na klasičnu, evo samo nekoliko od njih.

Online prodavnica snižava troškove

Imajući u vidu da online prodavnica iziskuje manje ulaganja od klasične prodavnice, dodavanje opcije prodaje na internetu ne mora biti visoko rizično ulaganje. Čak naprotiv, u većini slučajeva to će biti daleko bolji izbor nego otvaranje nove fizičke radnje.

A zašto online prodavnica zapravo zahteva manje ulaganja? Evo nekih osnovnih razloga:

Postoji mogućnost prodaje putem reklame

Digitalno oglašavanje je povoljno u poređenju sa tradicionalnim vrstama reklamiranja i može se lakše prilagoditi dostupnim budžetima. Možete koristiti spoj digitalnog i tradicionalnog reklamiranja i obuhvatiti svoje celokupno poslovanje ili se odlučiti isključivo za digital i uštedeti puno novca.

Elektronska pošta je samo jedan primer jednostavnog digitalnog alata koji ostaje isplativ i jednostavan način slanja informacija na segmentirana tržišta.

Online prodavnica štedi novac za zakup lokala

Jedna od stavki koja odnosi najviše novca prilikom otvaranja radnje jeste zakup lokala. Cene zakupa često su nerealno visoke, naročito ukoliko se odlučite za neku bolju lokaciju. Internet prodavnica uštedeće vam taj novac, jer je mesečno održavanje daleko povoljnije nego cena zakupa.

Velika ušteda na osoblju

Vaša online prodavnica radiće i bez stručnog osoblja i prodavaca. Stoga, jasno je i da na ovaj način ne trošite novac koji bi vam bio potreban za zapošljavanje osoblja u fizičkoj radnji. Umesto toga, u svoju online prodavnicu i na zvaničnim društvenim mrežama možete integrisati nešto poput chat-bota, koji će davati mušterijama osnovne informacije.

Online prodavnica otvorena je non-stop

Sajtovi koji prodaju robu putem interneta nude svojim kupcima mogućnost da u bilo koje doba dana razgledaju proizvode i kupuju. Ovo pojedinim kupcima zaista olakšava kupovinu i čini veliku prednost u odnosu na klasičan vid šopinga. Dosta ljudi nije u prilici da traga za svojim omiljenim predmetima u toku radnog vremena i online kupovina im je odlična alternativa.

Internet prodavnica ima širi doseg

Fizička prodavnica limitirana je na prodaju kupcima koji se nalaze u njenoj neposrednoj blizini. Sa druge strane, online prodavnica dostupna je ljudima širom zemlje, što uvećava broj kupaca, kao i potencijalni prihod. Prodaja putem interneta nudi mogućnost da proširite ponudu ili povećate broj svojih artikala. Broj proizvoda koje firma prodaje putem interneta ne mora biti ograničeno na isti način kao što je to slučaj sa fizičkom prodavnicom. Naravno, i ovo značajno utiče da vaše preduzeće ostvari znatno veću zaradu.

Podelite sa prijateljima

5 Content marketing trendova koje ne smete ignorisati

Tehnologija napreduje iz dana u dan, a za marketare i vlasnike biznisa to znači da moraju da prate nove trendove i da uvek budu spremni na različite promene. Ali, ne menja se samo tehnologija, već su promenama sklone i navike vaše publike. Kada [...]

Marketing u turizmu: 5 kreativnih ideja za promociju turističke destinacije

Tehnologija napreduje iz dana u dan, a za marketare i vlasnike biznisa to znači da moraju da prate nove trendove i da uvek budu spremni na različite promene. Ali, ne menja se samo tehnologija, već su promenama sklone i navike vaše publike. Kada [...]