Objavljeno 20. januara 2020.

Mini vodič za oglašavanje na internetu

Oglašavanje na internetu je deo digitalnog marketinga i skoro neizostavna stavka u online marketing strategijama. Ako želite da oglašavate svoj biznis na internetu, imate pregršt opcija, ali je neophodno da započnete na pravi način. Dobrim planom oglašavanja uštedećete dosta resursa i na pravi način ćete dostići ciljeve koje ste postavili.

Koji cilj ima oglašavanje na internetu?

Šta želite da postignete oglašavanjem na internetu?

Ciljevi zavise od vašeg poslovanja, ciljne grupe, proizvoda ili usluga koje nudite. Možda želite da privučete veći broj fanova ili da promovišete kampanju, a možda samo želite da izgradite brend.

CIljevi su ono što će vašem planu za oglašavanje na internetu dati smer u kom ćete se dalje kretati. Dakle, ovo je prva stvar koju treba da stavite na papir i da nastavite da razvijate.

Koju platformu koristiti za oglašavanje na internetu?

Online oglašavanje vam daje veliki izbor kada je izbor platforme u pitanju. Možete se oglašavati na društvenim mrežama, putem banera, možete koristiti Google platforme kao što su Google AdWords ili Google AdSense. Napravite izbor i fokusirajte se na njega. Potrudite se da ne rasipate resurse na one platforme koje ne odgovaraju vašim ciljevima.

Ukoliko niste sigurni koja platforma je odgovarajuća za vas, za početak izaberite nekoliko koje ćete testirati, a potom testirajte i ostale. Kada uporedite rezultate, biće vam jasno koja platforma je idealna za vas.

Druga opcija je da kontaktirate stručnjake u oblasti online oglašavanja koji će vam, na osnovu iskustva, pomoći da lako izaberete platforme za oglašavanje na internetu.

Koji budžet izdvojiti?

Iako je oglašavanje na internetu isplativije u odnosu na standardne forme i kanale oglašavanja, ipak je potrebno da na početku odredite okvirne budžete. Različite platforme oglašavanja na internetu imaju svoja pravila i cene.

U zavisnosti od budžeta, možete eliminisati neke platforme koje su možda preskupe, a posvetiti se onima koje će za manje iznose doneti bolje rezultate.

Vizuali i formati

Kada postavite osnove oglašavanja: definišete ciljeve, izaberete platforme i odredite budžet, vreme je da se posvetite sadržaju i izgledu oglasa.

Internet nam daje mogućnost da plasiramo oglase različitih formata, u obliku teksta, slike, videa, gif-a itd.

Način na koji ćete plasirati oglase zavisi od vašeg izbora i onoga što je blisko vašoj target grupi. Pri izboru formata, vodite računa o produkciji sadržaja. Za snimanje videa vam je potrebno više vremena nego za kreiranje jednog vizuala ili tekstualnog oglasa.

Koja je vaša ciljna grupa?

U kreiranju oglasa uvek imajte na umu pitanje: kome se obraćate i sa kojim ciljem? Odgovor na ovo pitanje će vam pomoći da definišete ciljnu grupu.

U većini slučajeva, ciljna grupa je već definisana u marketing strategiji, ali se neretko dešava da se oglašavanje na internetu planira za uže definisane ciljne grupe. To se uglavnom dešava kada pripremate oglasnu kampanju za pojedinačni proizvod ili uslugu, pa vam je potrebna uža ciljna grupa.

Dakle, postavite sebi gore navedeno pitanje i u odnosu na odgovor definišite šta ta ciljna grupa želi da vidi i koji je najbolji način da im predstavite svoj oglas.

Oglašavanje na internetu može da se razgrana na brojne platforme, sa više ciljnih grupa i na onoliko različitih načina koje možete da smislite. Ova sloboda u kreiranju oglasa ima dobre i loše strane.

Dobro je to što imate kreativnu slobodu i mogućnost da targetirate manje ciljne grupe. Takođe, finansijski je mnogo isplativije od klasičnih metoda oglašavanja.

Loše strane se ogledaju u tome što je širina izbora ponekad prepreka za postizanje ciljeva. Neki marketari, u želji da postignu što bolje rezultate, koriste sve platforme, troše velike budžete i ne definišu ciljne grupe na odgovarajući način. U tim slučajevima, efekti oglašavanja nisu zadovoljavajući.

Stoga, pratite ovaj mini vodič u kreiranju vaše strategije oglašavanja ili konktaktirajte stručnjake iz ove oblasti kako biste postigli najbolje rezultate.

Podelite sa prijateljima

Kako se postaje influenser? Upoznajte se sa zanimanjem novog doba

Šta su i ko su influenseri?

Pojam influenser je već neko vreme deo rečnika i manje-više, svi znamo šta taj pojam podrazumeva. Ali hajde da, pre nego što razgovaramo o [...]

Šta je PR (Personal Relations) ili odnosi sa javnošću i koji je njegov značaj?

Šta su i ko su influenseri?

Pojam influenser je već neko vreme deo rečnika i manje-više, svi znamo šta taj pojam podrazumeva. Ali hajde da, pre nego što razgovaramo o [...]