Objavljeno 15. marta 2019.

Mikroinfluenseri: marketinška sila budućnosti

Kada govorimo o influenserima na društvenim mrežama, ko vam prvo pada na pamet? Da li je to grupa zvezda sa najvećim brojem pratilaca na društvenim mrežama? Ili je to ipak neko pristupačniji, sa manje, ali neizmerno posvećenih sledbenika? Ako je ovo drugo, onda su to najverovatnije mikro influenseri.
Na prvi pogled se čini da je ukupan broj folovera bitniji nego bilo šta drugo. I dok brojke privlače dosta pažnje, angažman je ključni faktor u uspehu influensera kada je u pitanju njegova komercijalna održivost. Brendovi su sada fokusirani na interakciju između influensera i njegove publike, i to se meri kroz lajkove, komentare i poverenje. Mikroinfluenseri često imaju veoma visok angažman baze pratilaca, ali retko zapadaju za oko brendovima prilikom njihovih kampanja na društvenim mrežama.

Ko su mikroinfluenseri?

Da bi se neko kvalifikovao kao mikroinfluenser, raspon broja sledbenika je subjektivan. Ipak se veruje da je to neko ko ima između 200 i 2000 pratilaca na kanalima društvenih mreža. Ključ i nije u samim brojkama, već u tome koliko je njihova publika angažovana. Mikroinfluenseri imaju publiku koja je zainteresovana za specifičnu oblast i koja je duboko povezana sa njima. Mikroinfluenseri mogu biti fokusirani na lepotu i zdravlje, putovanja, modu ili neku drugu kategoriju.

Kako mikroinfluenseri mogu pomoći brendovima?

Mikroinfluenseri su ljudi koji su već formirali publiku koja je potrebna brendu i već su izgradili poverenje. Kada je u pitanju prodaja, treba uzeti u obzir koliko je važnije ispričati dobru priču, nego samo hladno ponuditi proizvod. Influenseri su uspostavili odnos sa svojim sledbenicima kroz svoje priče i kada su raspoloženi da podele i priču nekog brenda, njihovi foloveri su spremni da je saslušaju. Kada uzmete u obzir da je 40% korisnika Tvitera kupilo proizvod koji je preporučio influenser, lako je videti zašto mnogi brendovi koristi uticajne ljude da šire njihovu poruku.

Kako pronaći mikroinfluensere za saradnju?

Najbolji način za pronalaženje influensera za saradnju jeste kroz kanale, kao što je portal Blogosfera, gde su okupljeni svi blogeri iz zemlje i regiona, i pažljivo razvrstani po svojim interesovanjima i oblastima o kojim pišu i govore. Kada se odaberu potencijalni mikroinfluenseri za kampanju potrebno je da se isprati njihov rad na blogu i društvenim mrežama, te na taj način pokaže poštovanje i zainteresovanost za sadržaj koji oni kreiraju.

Na koji način sarađivati sa mikroinfluenserima?

Postoji više načina da se ostvari saradnja sa mikroinfluenserima i Influenser marketing je jedna od najbrže rastuća kategorija u advertajzingu. Ponekad u razgovoru sa njima najlakše možete odrediti način za izgradnju obostrano korisnog odnosa.

Brendovi najčešće šalju mikroinfluenserima proizvode za probu i fotografisanje za njihove društvene mreže. Sadržaj koji prikazuje proizvod u prirodnim životnim situacijama bolje se kotira kod pratilaca i potrošača. Mikroinfluenseri takođe mogu kreirati i druge sadržaje za svoje kanale, poput videa i blog postova. Zatim, brendovi mogu da koriste taj sadržaj na svojim društvenim mrežama sa brendiranim haštagovima.

Mikroinfluenseri su dostupni preduzećima svih oblika i veličina. Kada brend nema budžet za angažovanje slavnih ličnosti, on uvek može imati korist od saradnje sa influenserima u razvijanju popularnosti na društvenim mrežama.

Izvor: Forbes

Podelite sa prijateljima

Turistički potencijali Sombora

Sombor je čuvar stare tradicije i bogate kulturne baštine, kao i istorije. Na području ovog grada smestilo se [...]

Instagram priče - važan deo vaše marketing strategije

Sombor je čuvar stare tradicije i bogate kulturne baštine, kao i istorije. Na području ovog grada smestilo se [...]