Objavljeno 30. oktobra 2019.

Marketing sadržaja i Influenser marketing – Koji je važniji

Sve češće se dešava da influenseri sebe nazivaju kreatorima sadržaja. Takođe, mnogi klijenti koji angažuju agenciju imaju nedoumicu kako se tačno razlikuju marketing sadržaja i influenser marketing.

Kako se razlikuju marketing sadržaja i influenser marketing?

Da bi bilo jasnije, marketing sadržaja podrazumeva sadržaj koji vaš brend stvara i plasira odgovarajućoj publici u pravom trenutku. On se odnosi na blog postove na vašem sajtu, infografike, video zapise, objave na drugoj veb lokaciji i bilo koje druge stvari koje ste kreirali da biste obavestili publiku o vašem brendu. I to je praktično sadržaj koji vi posedujete i koji možete da koristite kada god i gde god poželite.

Sa druge strane, spoljni partneri u velikoj meri pokreću influenser marketing.

Marketing sadržaja ili influenser marketing?

U današnje vreme gotovo je nemoguće usredsrediti se na samo jedan od njih. I marketing sadržaja i influenser marketing neophodni su vam da biste izgradili poverenje kod svoje publike. Ali, generalna preporuka jeste da prvo počnete da investirate u marketing sadržaja, jer je upravo taj sadržaj baza za vaše kampanje sa influenserima. Zaista je tesko izgraditi uspešnu i konzistentnu strategiju u influenser marketingu bez snažne poruke brenda.

 

 

Postoji više razloga zbog kojih biste trebali početi sa marketingom sadržaja pre influenser marketinga.

Kod marketinga sadržaja vi imate kontrolu

Influenser marketing jeste važan za vašu celokupnu kampanju, ali kod marketinga sadržaja vi imate potpunu kontrolu nad kampanjom. Influenseri pominju vaš brend, ali vi kao brend nemate uticaja na sadržaj koji objavljuju. I to je sasvim u redu, imajući u vidu da je u pitanju njihov kanal i njihova publika, ali mnogim kompanijama ovo može predstavljati nedostatak.

Povrat na investirano

Marketing sadržaja pruža vam mogućnost da kreirate portfolio sa sjajnim materijalima koji objašnjavaju kulturu vašeg brenda i imaju u vidu interesovanja, potrebe i želje vaših kupaca. Na sadržaje koji su u vezi sa vašim brendom gledajte kao na dugoročnu investiciju koja za cilj ima povrat na investirano i izgradnju autoriteta, pouzdanosti i kredibiliteta vašeg brenda.

Zašto vam je važan i marketing sadržaja i influenser marketing?

Kod marketinga sadržaja, dobro razvijena strategija zaista će vam pomoći da započnete kampanju sa influenserima. Jednostavno, ona će dati jasan pravac influenserima na koji način želite da širite poruku svog brenda. Takođe, ukoliko influenseri primete da već formirate svoju publiku, biće spremniji da sarađuju sa vama. To je pozitivna situacija za obe strane, jer i sam influenser ovim putem dobija još veći uticaj.

Dakle, na pitanje da li je bolje odabrati marketing sadržaja ili influenser marketing, odgovor je uvek marketing sadržaja i influeser marketing. Oni se uvek nadopunjuju, ali ne zamenjuju jedan drugog.

Sadržaji koji kreira vaš brend inspirisaće influensere, kao i same kupce, da dovoljno veruju u misiju vašeg brenda.

Podelite sa prijateljima

Marketing u turizmu: 5 kreativnih ideja za promociju turističke destinacije

Tražite način da poboljšate marketinšku strategiju za svoju turističku ponudu? Na pravom ste mestu, jer vam predstavljamo pet ekstra kreativnih načina za promociju turističke destinacije.

1# [...]

Benefit videa u marketingu - Sve njegove supermoći

Tražite način da poboljšate marketinšku strategiju za svoju turističku ponudu? Na pravom ste mestu, jer vam predstavljamo pet ekstra kreativnih načina za promociju turističke destinacije.

1# [...]