Objavljeno 30. avgusta 2019.

Influenser – Moderno zanimanje novog doba

Ako redovno koristite Internet, verovatno ste do sada imali priliku da se upoznate sa pojmom Influenser marketing. Ali pre nego što se odlučite da zapravo promovišete svoj brend ovim putem, trebalo bi dobro da se upoznate sa ovim zanimanjem.

 

Šta znači biti Influenser?

 

Influenser je zapravo pojedinac koji ima moć da svojim autoritetom, znanjem ili položajem utiče na druge ljude. To je individua koja ima određeni broj pratilaca sa kojima je u redovnoj komunikaciji. Njihov uticaj prvenstveno se ogleda u sposobnosti da preporukom podstaknu svoju publiku na kupovinu određenog proizvoda ili usluge.

 

Ko je Influenser u društvenim medijima?

 

Influenseri u društvenim medijima su pojedinci koji su stekli reputaciju uz pomoć svog znanja ili stručnosti iz određene oblasti. Oni na svojim mrežama redovno objavljuju savete na tu temu i vremenom uvećavaju bazu svojih vernih pratilaca.

Brendovi vole influensere na društvenim mrežama, jer su u stanju da kreiraju nove trendove i ohrabre svoje pratioce da kupe proizvode koje promovišu.

 

Tipovi Influensera

 

Većina Influensera može se podeliti u nekoliko kategorija, dok trenutno poslednja kategorija ubrzano postaje najvažnija:

  • Poznate ličnosti
  • Eksperti u industriji
  • Blogeri i kreatori sadržaja
  • Mikroinfluenseri

Poznate ličnosti su bile inicijalni Influenseri, ali su saradnje sa njima vremenom prestale da budu toliko atraktivne. Prvenstveno iz razloga što reklama poznatih ličnosti mnogo košta, ali i zbog toga što su vremenom one izgubile svoj kredibilitet kod publike. Ipak, još uvek postoji dosta kompanija i popularnih brendova koji se odlučuju da angažuju poznate ličnosti kao Influensere.

Pod ekspertima u industriji podrazumevaju se novinari, akademici i stručni savetnici koji su stekli poštovanje zbog svojih kvalifikacija, pozicije ili iskustva iz određene oblasti. Često se dešava i da su uvažavanje zaradili jednostavno zbog svojih pozicija ili kompanija u kojima rade.

Blogeri i kreatori sadržaja već neko vreme se direktno vezuju za Influenser marketing. Ovo i ne treba da nas čudi, ako imamo u vidu da su visoko-uticajni blogovi doslovno preplavili Internet. Naravno, blog nije jedini tip popularnog sadržaja na internetu, već on može biti i u formi videa ili objave na društvenim mrežama. Blogeri, Jutjuberi i Influenseri na društvenim mrežama imaju najautentičniji i najaktivniji odnos sa svojim pratiocima i brendovi to najviše podržavaju.

 

Mikroinfluenser je Influenser budućnosti

 

Sa druge strane, mikroinfluenseri su “obični ljudi” koji su postali poznati po svom umeću ili znanju iz određene oblasti. Oni uglavnom imaju određeni broj pratilaca, čiji broj nije toliko važan, koliko njihova međusobna interakcija.

Često se dešava da mikroinfluenseri nisu ni svesni svog uticaja, pre nego što ih neka kompanija kontaktira. Ipak, značaj mikroinfluensera se sve više povećava i oni postaju sve važniji i popularniji u ovoj oblasti. Neki mikroinfluenseri čak imaju podjednako dobar uticaj kao i prosečna javna ličnost.

Suštinski, mikroinfluenseri su Influenseri budućnosti. Internet je doveo do podele medija na bezbroj malih, specifičnih oblasti. Čak iako ste zainteresovani za nešto potpuno specifično ili neobično, lako ćete pronaći informacije o tome na Internetu. I upravo su to oblasti u kojima mikroinfluenseri uspevaju da se istaknu i pokažu kao pravi Influenseri.

Podelite sa prijateljima

Šta je tačno nativno oglašavanje i da li je ono etički prihvatljivo

Ukoliko biste tražili tačnu definiciju nativnog oglašavanja, konkretan odgovor bi bio: “Nativno oglašavanje je [...]

5 Content marketing trendova koje ne smete ignorisati

Ukoliko biste tražili tačnu definiciju nativnog oglašavanja, konkretan odgovor bi bio: “Nativno oglašavanje je [...]