Objavljeno 12. marta 2020.

Content marketing trendovi za 2020. godinu

Iako smo već zagazili u 2020. godinu, nije kasno da rezimiramo koji su to content marketing trendovi aktuelni u ovom trenutku. Nije se puno toga promenilo u odnosu na prethodne godine. Kvalitetan sadržaj je i dalje najvažniji, ali imamo neke nove formate za plasiranje sadržaja.

Pogledajte u nastavku teksta koji su to content marketing trendovi koji će vam u ovoj godini doneti online napredak.

Kvalitet pre kvantiteta

Kao što smo već spomenuli, kvalitet je bio i ostaće trend broj 1 kada je u pitanju kreiranje i plasiranje sadržaja na internetu. Ukoliko prečesto objavljujete sadžaj koji ne zadovoljava standarde kvaliteta, publika će biti prezasićena vašim porukama i to vam ne može doneti napredak u poslovanju ili jačanju brenda.

Najbolji savet je da plasirate sadržaj kontinuirano (ne prečesto) i da vam fokus bude na sadržini i kvalitetu.

Sadržaj u formi videa

Video sadržaj podstiče ciljnu grupu da se bolje poveže sa brendom. Očekuje se od brendova i kompanija da kreiraju sadržaj u formi videa kako bi bolje preneli poruku, istakli važne informacije ili prezentovali kampanju. Velika prednost videa je to što možete da iskoristite različite načine da oblikujete sadržaj, jer on objedinjuje vizualno, tekstualno i zvuk. Uz malo kreativnosti možete kreirati jedinstven sadržaj kojim ćete privući i angažovati ciljnu grupu.

Iz tog razloga, sve više platformi koristi video kao značajan dodatak, pa imamo popularan Story format – kratke video poruke koje su sažete i jednostavne za konzumiranje.

Pored toga, u ovoj godini iskoristite prednost Live videa – na ovaj način ćete se sigurno približiti ciljnoj grupi jer se na ovaj način ostvaruje direktna, dvosmerna komunikacija i daje se “ljudski faktor” celoj priči. Na ovaj način možete da prezentujete prouzvod ili uslugu, da pokažete potrošačima kako izgleda proizvodnja ili da organizujete Q&A video koja najviše uliva poverenje i razbija barijere kod ciljne grupe.

Format storija

Ovaj format smo već spomenuli, ali ipak zahteva da mu se malo više posvetimo. Razlog za to je činjenica da ne možemo zanemariti ovako bitan format koji je u januaru 2019. koristilo 500 miliona ljudi na globalnom nivou. Potrošači su prezasićeni porukama koje dobijaju svakodnevno, pa je ovaj format kratkog video sadržaja idealan za prezentaciju proizvoda ili usluga, kao i za jačanje brenda. U zavisnosti od vašeg poslovanja, osmislite najbolji (i najkraći) način da prenesete svoju poruku u Story formatu.

Potencijal podkast formata

U poslednjih nekoliko godina, podkast je doživeo potpuni procvat. Iako je prisutan već celu deceniju, a možda i duže, ovaj format tek sada postaje izuzetno aktuelan. Kreira se u zavisnosti od vašeg poslovanja, ciljeva, a ima veliki potencijal u svim industrijama. Kvalitetnim podkast sadržajem možete da se pozicionirate kao eksperti u svojoj oblasti. Teme mogu biti raznovrsne, a vaše je da se fokusirate na ono što je vašim potrošačima interesantno.

Podkast se može slušati u vožnji, dok se obavlja neka druga aktivnost i to mu daje veliku prednost danas, kada su svi veoma zauzeti i nemaju dovoljno vremena.

Prednost User Generated Content-a (UGC)

UGC je sadržaj koji kreiraju korisnici u vezi sa vašim brendom. Dakle, sav sadržaj koji na neki način predstavlja vaš brend, a niste ga vi kreirali i plasirali. Ovaj sadržaj može biti u formi blog postova, postova na društvenim mrežama, fotografija i slično. Ima istu moć kao i preporuka korisnika, a svi znamo koliko je to značajno. Do ovog sadržaja možete doći tako što ćete prepoznati šta vaši korisnici vole da dele, pa da ih pozovete da podele neki sadržaj. Veliki brendovi često na svojim proizvodima štampaju imena ili poruke, a to je idealan način da podstaknete kreiranje sadržaja od strane potrošača i deljenje na društvenim mrežama.

Iskoristite i ostale društvene mreže

Iako su Facebook i Instagram i dalje najpopularnije platforme, vidimo porast popularnosti i drugih, ako što je TikTok ili Twich. Istražite prednosti ovih novih platformi i možda se baš neka od njih savršeno uklapa u vašu strategiju i odgovara vašoj ciljnoj grupi.

Pored ovih trendova, imajte u vidu da je plasiranje sadržaja korisno i na druge načine. Na primer, u online svetu su veoma značajni blog postovi koje kreirate i objavljujete na svom sajtu, organizacija edukacija i seminara, plasiranje sadržaja putem newsletter-a. Cilj je originalno i konstantno plasiranje kvalitetnog sadržaja čime ćete ojačati vaš brend, dobiti poverenje potrošača i unaprediti poslovanje na duže staze.

Podelite sa prijateljima

Video produkcija i promocija video prezentacija

Zašto video prezentacija?

Slika govori više od hiljadu reči. A koliko onda reči govori video [...]