Objavljeno 12. jula 2018.

Content marketing trendovi koji su neizostavni

Dobra vest od prošle godine je činjenica da je više od 60% B2B tržišta potvrdilo da su strategije koje se koriste za content marketing, odnosno marketing sadržaja efektinje nego prošle godine! Ukoliko poredimo sa 2016. i 2015. , kada je procenat iznosio oko 30%, jasno je da je sadržaj sve moćnije oružje u borbi za oglas! Međutim, ono što je „radilo“ prošle godine, možda neće ove. Zbog toga je neizostavno pratiti trendove.

Promena formata znači da se uloge sadržaja menjaju

Imati grupu ljudi koji dobro pišu, više nije dovoljno. Potrebno je okupiti one koji imaju različite talente i veštine, kako bi se zadovoljila sve zahtevnija publika. Potrebno je raditi na jednostavnim projektima i dovesti ih do savršenstva. Content marketing je mnogo više od prostog bloga. To je proces u kome kontinuirano treba raditi na poboljšanju ideja. Treba ih prilagoditi publici i načinima na koji konzumiraju sadržaj. To se odnosi na video produkciju, grafički dizajn, optimizaciju, promociju, brendiranje, analizu.

Taktike koje se najviše koriste su:

 

Content marketing

Transparentnost je imperativ

Kupac širom sveta pre svega želi da sve bude transparentno. Kada se uveri u to, poklanja svoje poverenje, a prenosi preporuku dalje. Brendovi tako moraju da se fokusiraju na „razotkrivanje“ ka kupcima, klijentima, publici. Potrebno je stvoriti vezu u kojoj će se osećati sigurno.

Sadržaj je gorivo za akciju

Ukoliko marketing na interentu pogledamo uopšteno, videćemo da bez sadržaja praktično ne postoji. On će nastaviti da jača i dalje, kao kamen temeljac marketinga na društvenim mrežama, e-mail marketinga, stranica na sajtovima i tako dalje. Da bi podstakao na akciju, sadržaj mora da bude raznovrsan, svrsishodan i međusobno povezan. Kada se uspostavi odnos, potrebno ga je negovati.

Brišu se granice

Kako se društvene mreže razvijaju, tako se brišu granice između sopstvenog sadržaja, plaćenog i zarađenog (organic). Ove tri kategorije besprekorno zajedno podržavaju strategiju.

Content

Live je potpuni hit!

Zašto? Zato što lajv (live) na Fejsbuku dostiže 135% više organskog dometa, nego fotografija! Vrtoglav rast je i kada je reč o angažmanu na video. Korisnici troše tri puta više vremena na vido koji ide uživo, nego kada se to više ne dešava. Komentariše se i do 10 puta više tokom lajv uključenja! Istraživanja pokazuju da bi 80% ispitanika radije gledalo snimak, nego čitalo blog post, dok se za ovo radije odlučuje 82%  njih, nego da čitaju statuse. Ovakav način promocije ima veliki uspeh, jer je autentičan i omogućuje kontant sa brendom. Osim videa, sve su popularnije i virtuelne ture, 360 stepeni prikazi i slično.

Izvor:  Neil Patel

Foto: Pixabay / Stock Snap

Podelite sa prijateljima

8 moćnih razloga zašto je video važan u onlajn marketingu

Nekada se o ovoj temi govorilo kao o nečemu što nam tek predstoji, ali malo vreme je proteklo i ona je - sadašnjost! Prema statisitkama, 68% biznisa koristi video u okviru svojih promocija na internetu. Od toga [...]

SEO: Kako da video bude vidljiviji na You Tube sajtu?

Nekada se o ovoj temi govorilo kao o nečemu što nam tek predstoji, ali malo vreme je proteklo i ona je - sadašnjost! Prema statisitkama, 68% biznisa koristi video u okviru svojih promocija na internetu. Od toga [...]