Objavljeno 7. maja 2018.

Baner i PR tekst kao alati za oglašavanje – reklama i klik više

Prošla godina bila je godina u kojoj je po prvi put digitalni marketing nadvladao onaj na televiziji. Naime, na reklame na internetu potrošeno je, na globalnom nivou, 208 milijardi dolara, što je zauzelo 41% tržišta, dok su televizijske reklame koštale 178 milijardi dolara, odnosno 35% tržišta. Procene su da će do 2020. godine ovaj procenat porasti na 50% u korist interneta (Recode).

Ove činjenice ukazuju na to koliki je uticaj oglašavanja na internetu. Kanali i alati su različiti, a ne treba ni naglašavati značaj društvenih mreža. Ipak, dva načina za oglašavanje, kada je reč o kompanijama, i dalje dominiraju, a to su – baneri i PR tekstovi.

Zašto baner?

Iako je baner ogoljena reklama, on je i dalje izuzetno koristan u digitalnom marketingu. Bez obzira na to što je smanjen CTR (Click-through rate), to jest odnos ukupnog broja klikova i ukupnog broja prikaza reklame, to neće dovesti do nestanka ovog načina oglašavanja. On omogućava da se reklama precizno plasira, jer se analitikom može utvrditi ko pristupa banerima. Da biste koristili ovaj način oglašavanja, morate da znate koju poruku želite da prenesete i kome. On predstavlja direktno reklamiranje, koje će privući pažnju čak i onih koje određeni proizvod ili usluga ne zanima, ukoliko je rešenje dovoljno kreativno, zanimljivo ili drugačije. Baner poziva na akciju, zahteva klik, te je zbog toga, osim načina na koji će biti prikazan, izuzetno važan i odabir prave pozicije ili dovoljnog broja prikazivanja, ukoliko se koristi onaj u rotaciji, koji se u blokovima smenjuje sa drugima. Posebno je važno da ne otkrivate sve informacije na baneru, nego da zagolicate maštu korisnika i pozovete ih da saznaju više. Naravno, baneri često mogu da prođu neopaženo, ukoliko nisu ispoštovana sva prethodno navedena pravila, ali zato uvek postoje dodatne opcije za oglašavanje. Jedna od njih je PR tekst.

Zašto PR tekst?

PR tekst se nekada opisivao sintagmom „skriveno oglašavanje“. Međutim, danas je gotovo opšte prihvaćen način oglašavanja, koji čak daje bolje rezultate od drugih oblika slanja reklamnih poruka. Naime, ovakav tekst daje odgovore, rešenja, predloge i bolje objašnjava određeni proizvod ili uslugu. Korisnik može da sazna u konkretnom primeru kako nešto može da koristi, zbog čega je to važno ili da dobije dodatno znanje. Ukoliko u svom tekstu nudite rešenje određenog problema, budite sigurni u uspeh reklame. To će vam doneti i aktuelnost, jer čitaoci rado biraju one teme, koje su „vruće“ u određenom period. Uz tekst se uključuju i linkovi, oglasi, kontakti, koji olakšavaju korisniku da odmah dođe do predmeta teksta, a vama omogućavaju više klikova na sajtu. Ono što je posebna prednost ovog teksta u poslovanju je taj što ga lako mogu preuzeti drugi mediji i tako proširiti vašu priču. Važno je da bude napisan novinarski, kvalitetno i jednostavno, odnosno lako razumljivo. Uspešnost teksta je lako izmeriti, na osnovu broja pregleda i reakcija na društvenim mrežama, ali i na osnovu klikova na linkove unutar teksta.

Foto: Pixabay / rawpixel

Podelite sa prijateljima

Budite vidljivi

Biti vidljiv, na internetu je imperativ i cilj kome se teži. Iskoristite svu moć teksta i predstavite svoje poslovanje ili svoju delatnost, usluge. Blog može da vam pomogne da na kreativan i zanimljiv način privučete ciljanu publiku, kojoj ćete [...]

Linkbilding - posao koji je težak, ali koji vredi

Biti vidljiv, na internetu je imperativ i cilj kome se teži. Iskoristite svu moć teksta i predstavite svoje poslovanje ili svoju delatnost, usluge. Blog može da vam pomogne da na kreativan i zanimljiv način privučete ciljanu publiku, kojoj ćete [...]