Objavljeno 10. juna 2019.

8 mitova vezanih za kreiranje sadržaja

Evo koji su najčešći mitovi koji se vezuju za kreiranje sadržaja i razlozi zašto treba da prestanete da verujete u njih.

Mit #1 – Kreiranje sadržaja je lako

Da je to slučaj, svi bismo bili na prvom mestu na pretrazi Gugla. Ali, nažalost, to nije tako.

Pisanje za internet se veoma razlikuje od tradicionalnog pisanja. Zasnovano je na ubedljivosti, kreativnosti, temeljnoj analizi konkurenata i dubokom razumevanju vaše ciljane publike. Kada otkrijete vaš dobitnički pristup, rezultati će vas oduševiti.

Mit #2 – Kreiranje sadržaja ne mora biti originalno

Mislili ste da možete iznova koristiti isti sadržaj? Zapravo možete, ali će to dugoročno oštetiti vaš kredibilitet i reputaciju. Za koji medij pišete tekst? Uvek imajte to na umu.

Takođe, kreiranje sadržaja zavisi od segmenta vaše ciljane publike. Svaki kupac ima različite potrebe i obrasce ponašanja, pa u skladu time oblikujte svoj tekst. Morate razumeti da sadržaj varira u zavisnosti od publike, preko medija, pa sve do faze toka prodaje.

Mit #3 – Vaši sadržaji treba da budu opširni i da sadrže stručne fraze i izraze

I ovo zavisi od ciljane publike i oblasti kojim se bavite. Tako, na primer, ako su vaši proizvodi i usluge vezani za medicinu, možda ćete morati da koristite stručne izraze, ali ukoliko ste orijentisani na modnu ili prehrambenu industriju, onda je korišćenje jednostavnijih izraza bolje opcija.

Mit #4 – Kreiranje sadržaja koji je kvalitetan uvek dovodi do prodaje

Sam po sebi on to ne čini, ali ako ga dodate svom marketinškom miksu i implementirate dobru strategiju, on će učiniti čuda za vaše poslovanje.

Razumite da je sadržaj samo jedan deo slagalice. On je verovatno njen najvažniji deo, ali vam je potrebna celokupna strategija da biste stigli do željenih rezultata.

Mit #5 – Gustina ključnih reči garantuje SEO uspeh

Optimizacija ključnih reči garantuje uspeh, a ne njihova gustina. Gustina ključnih reči se odnosi na popunjavanje vašeg sadržaja ključnim rečima – ako previše povećate gustinu, tekst će biti loš za čitanje.

Pretraživači su zaista pametni i mogu da prepoznaju lošu SEO praksu. Vaše rangiranje će opadati i možda čak biti kažnjeno.

Optimizacija ključnih reči znači da koristite ključne fraze u nekoliko polja, kao što su naslov, meta opis i tekst slike, ali to morate učiniti tako da ispratite tok teksta i da sadržaj i dalje bude prijatan za čitanje.

Mit #6 – Dužina ne utiče na rangiranje

Zapravo, utiče! Sadržaj koji osigurava najviši položaj na pretraživačima ima oko 1900 reči. Da bi blog dobro funkcionisao trebao bi da ima najmanje 1000 reči.

Prošli su dani kada je tekst od 300 do 500 reći bio dovoljan. Čitaoci danas žele više informacija, tako da biste trebali da uključite sve potrebne detalje.

Mit #7 – Sadržaj je nebitan kada je dizajn dobar

Apsolutno ne! Oba idu ruku pod ruku. Jedinstveni logo, zapanjujući veb dizajn i predivna fotografija mame ljude da ostanu na stranici.

Ali šta ih motiviše da preduzmu akciju koju želite? Moć reči! Dizajn i sadržaj igraju različite uloge i to obe jednako važne.

Mit #8 – Vašoj ciljanoj publici je stalo do vas

Jedino o čemu potencijalni klijenti brinu jesu njihove potrebe, a prioritet su njihovi lični problemi i izazovi. Ako ih ne možete rešiti, ne očekujte da će platiti za bilo koji od vaših proizvoda ili usluga… čak iako imate ogromno iskustvo ili dugačak spisak priznanja koji se odnose na vašu relevantnu industriju.

Naš savet: Preskočite ove detalje, osim na stranici “O nama”.

Koji je glavni cilj koji ima kreiranje sadržaja? Uveriti kupce da su vaši proizvodi i usluge najbolje rešenje za njihov problem. Dakle, kada pišete, fokusirajte se na prednosti i vrednost koju nudite klijentima koji odaberu vašu firmu. I upravo to bi trebalo da bude deo vaše strategije sadržaja.

 

Photo: Pixabay, DiggityMarketing

Podelite sa prijateljima

Instagram priče - važan deo vaše marketing strategije

Instagram priče (Stories) dostupne su nam svega nekoliko godina, ali su već uspele da steknu ogromnu popularnost. Ako do sada niste koristili ovu funkciju na vašem poslovnom Instagram profilu, imajte u vidu da cela ideja može biti odlična za [...]

Zašto je veb dizajn značajan za korisničko iskustvo

Instagram priče (Stories) dostupne su nam svega nekoliko godina, ali su već uspele da steknu ogromnu popularnost. Ako do sada niste koristili ovu funkciju na vašem poslovnom Instagram profilu, imajte u vidu da cela ideja može biti odlična za [...]