Objavljeno 11. decembra 2018.

5 najopasnijih mitova vezanih za Link Building

Evo koji su najčešće opasnosti od mitova vezanih za Link Building, i na koji način da ih sprečite i prevaziđete:

 

Mit #1: Svi linkovi na stranici imaju jednaku vrednost u rangiranju

Jedan od čestih mitova u koje ljudi često veruju jeste da ne postoji razlika u vrednosti linka, bez obzira koje mesto zauzima na stranici. Evo šta Google i SEO eksperti kažu na tu temu:

Činjenice:

Guglovo patentirano rangiranje dokumenata na osnovu ponašanja korisnika u obzir uzima različite faktore koji utiču na vrednost linka, kao što su pozicija linka na stranici, pozicija linka na spisku, boja i atributi fonta, vrsta linka, kontekst okolnog teksta, itd. Takođe, SEO stručnjaci su se složili da, što je link više pozicioniran na stranici, to ima veću vrednost i daje više značaja stranicama do kojih vodi.

Saveti:

Obavezno se uverite da su vaši najvažniji linkovi postavljeni visoko na stranici ili na listi unutar sadržaja. Takođe, proverite da li su sve vaše stranice sa linkovima funkcionalne, jer u suprotnom oni potpuno gube vrednost.

Mit #2: Linkovi na fotografijama su loši za SEO

Činjenice:

Ne postoji konkretna kazna za linkove na fotografijama, osim ukoliko je alt tag prenatrpan ključnim rečima  zbog manipulacije u rangiranju.

Saveti:

Uprkos trudu Gugla u oblasti prepoznavanja slika, i dalje je preporučljivo da ne ostavljate prazan alt tekst fotografije. Korisne slike imaju odličnu perspektivu za link bilding. Kada kreirate jedinstvene infografike, grafikone i mimove, drugi izvori ih mogu koristiti sa upućivanjem prema vašem sajtu.

Mit #3: Svi linkovi trebalo bi da budu rel=nofolow

Činjenice:

Iako bi bez nofollow linkova internet potonuo u spamu, većina linkova na vebu je i dalje dofollow. Samo zamislite kako bi izgledalo da su svi linkovi nofollow: svi bi imali istu vrednost i pretraživači ne bi mogli da procenjuju sajtove. Zapravo, ukoliko su svi vaši linkovi nofollow to može oštetiti vaš SEO.

Saveti:

Potrudite se da imate balansirani profil: dodajte nofollow tag samo za one linkove koje želite da zadržite, ali ne želite da budu indeksirani, kao i u odeljku za komentare gde korisnici mogu ostavljati svoje linkove.

Mit #4: Linkovi sa sajtova sličnih Wikipediji garantuju dobro rangiranje

Činjenice:

Google rangira Wikipediju i slične stranice baš kao i sve ostale na vebu: na osnovu page rank vrednosti linkova ka određenoj stranici.

Saveti:

Imajući u vidu da su sve stranice rangirane prema istim faktorima, sve što treba da uradite je da analizirate page rank linka. Iako Google PageRank više nije dostupan javnosti, sada je tu njegova zamena – InLink Rank.

Mit #5: Eksterni linkovi su daleko važniji od internih

Činjenice:

Iako su dolazni linkovi jedan od najvažnijih faktora rangiranja, unutrašnji  veze takođe imaju veoma značajnu ulogu.  Prvo, povezivanjem sa više na niže rangirane stranice, dajete važan podsticaj vašim slabijim stranicama. Drugo, unutrašnjim povezivanjem na sajtu kreirate grupu sadržaja na temi. Kada Google dođe na vašu stranicu i sazna da postoji cela grupa sadržaja na temi, a ne samo jedna stranica, smatraće vas stručnjakom u određenom polju. Na ovaj način vaš sajt će se dosta bolje rangirati u rezultatima pretrage.

Saveti:

Odredite koje stranice na vašem sajtu imaju najviši i najmanji autoritet, pa povežite one snažnije sa onima slabije važnosti.

 

Izvor fotografije: Pixabay, Tumisu

 

Podelite sa prijateljima

Da li infografika i dalje najviše vraća uloženog (ROI)?

Infografika (vizuelno predsatvljanje podataka) sigurno nije popularna, koliko je to bila između 2014. i 2015. godine. Međutim, daleko od toga da se ne koristi. I dalje se pojavljuju i to na dnevnom nivou. Danas je svakako [...]

Šta su ključni indikatori performansi (KPI) sadržaja i zašto su oni važni

Infografika (vizuelno predsatvljanje podataka) sigurno nije popularna, koliko je to bila između 2014. i 2015. godine. Međutim, daleko od toga da se ne koristi. I dalje se pojavljuju i to na dnevnom nivou. Danas je svakako [...]